Scroll Top
In memoriam: Krsto Piton (1923. – 2017.)

U petak 23. lipnja 2017. godine nas je u 94. godini zauvijek napustio barba Krsto Piton, Porečanima poznati dobri čovjek, legenda grada, kojeg entuzijazam i životna radost nikada nisu sputavali u ostvarenju svega što je bio naumio. Svi koji su ga poznavali znadu da godine nikada nisu sprečavale njegovu veliku pozitivnu energiju, nove ideje i volju za radom i novim ostvarenjima.
Ne tako davno, u rujnu 2014. godine u Poreču je otvorio samostalnu izložbu svojih novih likovnih radova.
U 87. godini snimio je album pod nazivom “Plavo more, puno škoji, Olibe ja te volim” koji je promovirao u Poreču i rodnom Olibu, s kojeg je za jednu piesmu snimio i videospot, slikao, pisao pjesme.
Životni put vodio ga je od Oliba gdje je rođen 31. ožujka 1923. godine, preko Lošinja do južne Istre i naizad Poreča, gdje je živio i radio narednih pola stoljeća.
Grad koji mu je uvijek bio vrlo drag volio je isto kao i svoju rodnu Dalmaciju, a sugrađani su ga prije nekoliko godina za njegov rad i trajne vrijednosti nagradili i nagradom “Sveti Mauro”.
Borac, ribar, kapetan broda, mozaičar, slikar, skladatelj i glazbenik, prvi predsjednik i osnivač Likovne udruge Poreč … I što još sve nije bio barba Krsto, uvijek je bio spreman i za pokoju ćakulu i prepričavanje viceva.
Uz njega se moglo i mnogočeg naučiti, pa su mnogi mještani s velikim zanimanjem slušali njegove ratne štorije, ali i one o ribarenju, brodogradnji, umjetnosti, glazbenim instrumentima.
Veliki borac za život, svako je jutro dok je to još mogao pješice išao prema gradu. Svako jutro neki će pogledima tražiti barba Krstu, a svim ostalima ostat će u trajnom sjećanju.
q

Imate pitanje? Pišite nam, odgovorit ćemo Vam u najkraćem roku.