Scroll Top
Ivona Orlić u Domu predstavila knjigu „Istra kroz tri generacije“

U programu iz europskog projekta “Na istoj strani(ci) – Neispričane priče”, u organizaciji porečke knjižnice, sudjelovali su korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Poreč i gošća dr. sc. Ivona Orlić, ravnateljica Etnografskog muzeja Istre i autorica knjige “Istra kroz tri generacije: između svakodnevne konstrukcije identiteta i turističkog proizvoda”. Predstavljanje knjige najstarijim sugrađanima održano je u Domu u utorak, 4. srpnja.

Autorica je putem interaktivnog predstavljanja knjige podsjetila korisnike Doma na promjene koje su se dogodile u Istri i među njenim stanovnicima kroz generacije sve do početka 20. stoljeća, kao i za vrijeme ratova pa sve do današnjeg vremena. Korisnici Doma aktivno su sudjelovali u raspravi, evocirajući sjećanja i prisjećajući se svoje mladosti, odgojnih i obiteljskih vrijednosti, gradnje i stanovanja, jezika, glazbe, plesa i prehrane. Ova tematika potaknula je znatiželjnu publiku na kritičko razmišljanje o tome što se promijenilo kroz stoljeća te kako turizam utječe na živote stanovnika istarskog poluotoka, što on daje, a što uzima. Ivona Orlić je čitanjem ulomaka iz svoje knjige otvorila vrata za nova druženja i zajednička razmišljanja.

Aktivnosti ovog projekta porečke knjižnice usmjerene su na povećanje društvene uključenosti ranjivih skupina kroz razvoj čitalačke pismenosti, s ciljem jačanja kulture čitanja među osobama starijim od 54 godine u Poreču.

Imate pitanje? Pišite nam, odgovorit ćemo Vam u najkraćem roku.