Scroll Top
Volonteri iz Europe pomažu u porečkom Domu

Novi projekt porečkog Doma za starije i nemoćne pod nazivom Mladi Europe za starije i nemoćne Grada Poreča, koji ujedinjuje ideju volonterstva i međugeneracijske solidarnosti počet će se provoditi od 1. listopada, a predstavili su ga na jučerašnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Edi Štifanić i stručna voditeljica Doma Sandra Ćakić Kuhar.

Redovito volontira 40 Porečana

Volonteri2 (1)

Projekt će se provoditi od prvog dana listopada, kada se obilježava Međunarodni dan starijih osoba, a kako je rekla Ćakić Kuhar, drago im je da na ovakav, malo drugačiji način, mogu uputiti starijima čestitke, te dodala kako su volonterstvo i međugeneracijska solidarnost ideja po kojoj već dulje vrijeme u Domu obilježavaju ovaj dan. Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što se projekt provodi u porečkom Domu, te što će u njemu sudjelovati i od njega imati koristi, kako starije, tako i mlađe generacije sugrađana i sugrađanki.

– U Domu posebno njegujemo volonterstvo, u našoj ustanovi redovito volontira četrdesetak sugrađana i sugrađanki, a posebno nas veseli da je među njima veliki broj mladih. Povezivanje mladih i starijih u zajednici razvija solidarnost među različitim generacijama, a to je nešto što se u modernom svijetu polako gubi, rekla je Ćakić Kuhar. Ovaj se projekt provodi uz financijsku podršku Europske komisije, a valja istaknuti kako osim poboljšanja kvalitete života starijih, ima za cilj mladima približiti ideju volonterstva kao nečeg što je u svijetu vrlo često i poželjno. Sve se provodi u sklopu europskog projekta Erazmus + pod nazivom „Ključna aktivnost 1: Projekti mobilnosti mladih i osoba aktivnih u radu s mladima (Europska volonterska služba)“. Za tu svrhu od strane Europske komisije Domu su odobrena sredstva u iznosu od 13.655 eura.

Šest sati dnevno rada s korisnicima

Tijekom provedbe projekta u Domu će boraviti dvije volonterke iz zemalja Europske unije, u periodu od deset mjeseci. Njihove će obaveze biti šest sati dnevno provesti u radu i aktivnostima s korisnicima, pri čemu će im pomagati socijalna radnica Doma, te koordinatorica volontera. Osim ovog dijela, volonterke će se družiti i s već aktivnim volonterima Doma, što će biti korisno u razmjeni iskustava i daljnjem razvoju volonterstva u ovoj ustanovi.

– Mladima danas komunikacija nije prepreka, jer uspješno komuniciraju na nekoliko svjetskih jezika. Što se starijih osoba u Domu tiče, vidjeli smo da oni jako dobro prihvaćaju nove osobe, vesele ih različite aktivnosti, a posebno male stvari – kada im je netko pri ruci, učini nešto za njih, pomogne pri raznim aktivnostima, u šetnji, kazala je Ćakić Kuhar.

Osim rada u Domu, volonterke će imati prilike uključiti se u svakodnevni život grada, dobiti priliku za predstavljanje svoje kulture, sudjelovati u aktivnostima drugih ustanova kao volonteri koji drže tečaj jezika ili u ovdašnjim školama govore o iskustvu svog volonterskog rada. Volonteri2 (2)

Volonteri3

Imate pitanje? Pišite nam, odgovorit ćemo Vam u najkraćem roku.