Scroll Top
Promocija knjige o gđi Milici Radin u rodnom mjestu, Pribiću

           DSCN7749DSCN7755

        Čovjek koji voli svoj rodni kraj, uvijek se rado vraća, posjećuje obitelj i prijatelje i svima priča o svom rodnom selu gdje god se nalazio. Takvog čovjeka sam upoznala u Domu za starije i nemoćne osobe Poreč. To je gospodin Štefan Milašinčić, Porečan već dugi niz godina, ali srce mu je uvijek vezano uz selo Pribić gdje se rodio. Budući da mu je sestra, gđa Milica Radin korisnica Doma, često ju posi jećuje, tako da smo i mi u Domu upoznati s njegovom ljubavi prema pisanju i poezije i satire i proze.

            Zadnje njegovo djelo je „Maeštra kod petrolejke“. Ta je knjiga posvećena životu i radu njegove sestre Milice koja je bila učiteljica u mjestima Poreštine. Mi u Domu smo imali priliku čuti o knjizi prije nekoliko mjeseci, a sada je g. Štefan htio predstaviti knjigu u svom rodnom mjestu Pribiću pokraj Krašića u Karlovačkoj županiji. Budući da nas je pozvao, čast mi je bila biti prisutna na tom velikom događaju za to malo, ali vrlo lijepo mjesto.

            U vatrogasnom domu u selu okupila se obitelj, rodbina i prijatelji. Djeca iz osnovne škole iz Krašića otpjevala su tradicionalne pjesme toga kraja. Nakon uvodnog pozdrava jednog mještana, promotorica knjige gđa Dragica Cveten, etnologinja, rekla je nekoliko riječi o knjizi, o važnosti takvog bilježenja života svojih mještana koji su u svom životu i radu puno napravili i na taj način promovirali svoj kraj. Zatim je prijatelj g. Štefana, inače isto pjesnik, amater recitirao nekoliko svojih pjesama. Prisutne je pozdravio g. Štefan i rekao nešto o knjizi, razlozima pisanja knjige. Posebno je bio sretan što su promociji prisustvovala njegova braća Josip i Ljubomir sa svojim obiteljima.

Sama promocija započela je muzikom  u izvedbi „Veselih žalaca“, a nakon promocije nastavila se fešta i ples uz bogati stol dobre, domaće hrane i dobrog vina toga kraja koje su pripremili domaćini i na taj način pokazali g. Štefanu da cijene njegov rad.ahvalio se svim ljudima koji su mu na bilo koji način pomagali u pisanju knjige, informacijama koje su mu dali, slikama koje su posudili iz svojih obiteljskih albuma kako bi se što više podataka prikupilo i ostalo zabilježeno zauvijek. Mnogi su primili zahvalnicu i dobili knjigu na poklon za svoj doprinos knjizi. Ovaj događaj je uveličao i načelnik općine Krašić i zahvalio g. Štefanu na trudu koji ulaže u pisanu riječ koja će Krašić i okolna mjesta promovirati.

Imate pitanje? Pišite nam, odgovorit ćemo Vam u najkraćem roku.