Scroll Top
“Hrvatska volontira” u Domu za starije i nemoćne osobe Poreč

yx

Danas počinje manifestacija koja će i ove godine okupiti brojne pojedince i organizacije, a sve u cilju promocije i razvoja volonterstva u Hrvatskoj. Naime, Hrvatska mreža volonterskih centara i ove godine organizira manifestaciju “Hrvatska volontira”, kojoj je cilj potaknuti što veći broj građana, organizacija i institucija iz cijele Hrvatske na volontiranje u različitim društveno korisnim aktivnostima.
Ove godine manifestacija se održava od 22. do 27. svibnja, u 55 hrvatskih gradova, dok će mnogobrojni volonteri sudjelovati u različitim volonterskim aktivnostima kako bi svojim doprinosom potaknuli izgradnju sretnije i bolje zajednice. “Hrvatska volontira” održava se u sinergiji s “Danima otvorenih vrata udruga”, u organizaciji Vladinog Ureda za udruge te festivalom “Gledaj (u)druge”, kako bi se ukazalo na brojne koristi koje udruge donose svojim korisnicima i zajednicama u kojima djeluju.
Kako doznajemo od Danijele Ustić iz Volonterskog centra Istra na području Istarske županije organizirat će se 12 akcija volontiranja u kojima će, uz Volonterski centar Istra, sudjelovati i ZUM, Humanitarna udruga Zlatna generacija, Udruga za mlade Alfa Albona, Labin Art Express XXI, Društvo osoba s invaliditetom (Rovinj), Udruga cerebralne paralize IŽ, Gradsko društvo Crvenog križa Pula (kao volonteri su uključeni zaposlenici profitnog sektora – tvrtka Transcom), Udruga za pomoć starijim i nemoćnim osobama Dodir nade (Potpićan), Društvo Naša djeca Pazin te jedna ustanova – Dom za starije i nemoćne osobe iz Poreča.
Oni će provoditi likovne i literarne radionice s različitim ciljanim skupinama korisnika, radionice o samoniklom jestivom i ljekovitom bilju, informativne radionice o volonterstvu susret Kluba mladih volontera, akcije čišćenja i uređivanja okoliša, zaprimanje i raspodjela rabljene odjeće i obuće, druženje s korisnicima Prihvatilišta za beskućnike, pomoć u kući starijim osobama. Planirano je da će u akcije biti uključeno više od sto volontera koji će odraditi 311 volonterskih sati.
Ovogodišnjom manifestacijom želi se podsjetiti koliko volontiranje donosi svakom pojedincu, zajednici u kojoj živi, a time i društvu u cjelini. Volonteri nisu samo pomagači, oni su i pokretači i nositelji pozitivnih promjena. Volontiranje je pravo svakog pojedinca da svojim angažmanom sudjeluje u stvaranju zajednice u kakvoj želi živjeti, poručuju organizatori. (B. PETROVIĆ)

xc

Imate pitanje? Pišite nam, odgovorit ćemo Vam u najkraćem roku.