Scroll Top
U porečkom Domu za starije druženje s Elenom Uljančić

U Domu za starije i nemoćne osobe Poreč gostovala je danas dr.sc. Elena Uljančić, autorica  knjige “Vodič kroz vodu: vodoopskrba u povijesti Poreča”. Autorica je na zanimljiv i uključiv način prezentirala rezultate opsežnih istraživanja vezanih uz temu vode na Poreštini.  

Navodeći korisnike Doma da se prisjete svog djetinjstva i mladosti vezano uz korištenje vode,  njezinog skladištenja i transporta, razvila se zanimljiva diskusija o velikoj  promjeni u načinu života koja se desila u samo jednoj generaciji koja u svom iskustvu baštini potpuno drugačiji način korištenja i opskrbe vodom kao jednim od osnovnih resursa za život u vodom siromašnom mediteranskom području.  

Autorica je korisnike podsjetila na brojne cisterne – šterne, bunare, lokve i izvore na području našeg grada i okolice, dok su se korisnici prisjećali načina na koje se voda koristila u domaćinstvu, pranja rublja lugom ili lužinom kao i ručnika od konoplje kojim su se brisali, što je danas nepoznato mlađim generacijama.

U ime korisnika autorici se zahvalila ravnateljica Doma Sandra Ćakić Kuhar te joj je uručila prigodni cvjetni buket koji su izradili korisnici na svojim radionicama.

„Na istoj strani(ci)“, projekt Gradske knjižnice Poreč u partnerstvu s Gradom Porečom – Parenzo, odobren je u okviru europskog natječaja „Čitanjem do uključivog društva“ te se financira u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. Europske Unije iz europskog socijalnog fonda: 85 % sredstava osigurano je iz Europskog socijalnog fonda, a 15 % Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Imate pitanje? Pišite nam, odgovorit ćemo Vam u najkraćem roku.